Burn-out coaching

Burn-out coaching

Stress is gezond! Het is de spanning die voelt voordat je een belangrijke prestatie moet leveren, een grote uitdaging aangaat of een gevaar moet keren. Stress zet je lijf op scherp om een maximale inspanning te leveren. Maar zoals bij veel goede dingen, is teveel niet goed. Bij spanning hoort ook ontspanning en als dat onvoldoende is, maakt teveel en langdurige stress je ziek. Het woord ‘overspannen’ zegt het eigenlijk al, maar tegenwoordig spreken van een burn-out.

Een burn-out is het gevolg van onbalans. Er staat tegenover inspanning en spanning te weinig ontspanning. Dat heeft niet alleen met je doen te maken, maar ook met je denken. Dat maakt een burn-out ook zo lastig. Want je zult aan het werk moeten om zowel je gedrag als je gedachten te veranderen. En daar zitten veel hardnekkige gewoonten en overtuigingen. Gelukkig weten we bij I Progress daar wel raad mee.

Eerst energie opbouwen

Burn-out betekent opgebrand en één van de kenmerken van een burn-out is dat je voortdurend moe bent. De benzine is op en alleen al de gedachte aan inspanning, doet je verlangen naar je bed. Als coach gaan we voorzichtig met je aan het werk om eerst wat energie op te bouwen. We gaan de oorzaken van je burn-out achterhalen en daar stap voor stap veranderingen in aanbrengen. Zodra je merkt dat je weer wat vooruitgang boekt, groeit je kracht en motivatie om verder te gaan. We zorgen er ook voor dat je niet te snel wilt, want dat is nou juist zo’n typische eigenschap van mensen met een burn-out.

Voorkomen van burn-out

Als je er op tijd bij bent, kunnen we samen voorkomen dat je in een burn-out situatie raakt. Als je merkt dat met meer inspanning je resultaten niet beter worden, je steeds vaker moe bent en desondanks slecht slaapt, is het tijd om eens te praten met je huisarts of een burn-out coach. We kunnen je helpen door je inzicht te geven wat er moet veranderen in je denken, doen, leef- en eetgewoonten om het tij te keren. Ook vanuit de burn-out situatie zorgen we ervoor dat je voldoende bagage meekrijgt om je levensstijl blijvend te veranderen, zodat je gewapend bent tegen de risico’s van langdurige stress.